Birkman Metodu ile Kariyer Koçluğu Nasıl Yapılır?

Kariyer koçluğunun amacı, ne istediğinizi, ihtiyaç duyduğunuz becerileri ve nasıl geliştirebileceğinizi anlamanıza destek olmaktır. Bir kariyer koçu, bu ilk adımları atmanızda size destek olacak ve sizi daha tatmin edici bir çalışma hayatına doğru yola koyacaktır. Kariyer koçluğu, mevcut işinizde size yardımcı olabilir, profesyonel hedeflerinizi belirleyebilir ve kariyer değişikliği yapmanızda size destek olabilir.

Birkman Method® tek bir test ile 300 soruda 50 adet rapor sunabilen hem bireylere hem de takımlara uygulanabilen bir envanterdir. Sizin ve çevrenizle ilgili güçlü bilgilendirmeler içerir. Ana amaç; bir insanın bakış açısının bir davranışa nasıl yönlendirdiğini ölçmektir. Pek çok envanter kullanmak yerine Birkman kullanmak yeterlidir. Birkman’ın içinde motivasyonel davranışsal ve ilgi alanına ait bulguları tek yerde birleştiren çok boyutlu bir enstrüman ve karşılaştırmalı analiz olmasıdır.Ana faydası ise; size ne yaptığınızla ve ne tür ihtiyaçlarınızın olduğu arasındaki farkları belirtir. 

Birkman Method® Dr. Roger Birkman tarafından geliştirilmiş ve bugüne kadar dünyada milyonlarca kişiye uygulanmıştır. Değerlendirmede kişinin davranışları, ilgi alanları, motivasyon kaynakları, ihtiyaçları ve stres faktörleri derinlemesine ölçülür. İhtiyaçlarının karşılanmaması durumunda oluşan potansiyel stresin sebepleri belirlenir. Bu metod sayesinde, kişilerin hangi mesleklere daha uygun oldukları ve bir kurumsal yapıda hangi alanlarda güçlü olabilecekleri kriterleri ile bütünsel veri toplanarak raporlanır.

Model uzun yıllar boyunca şirketler tarafından kurum içi performansı arttırabilmek amaçlı olarak ise alımlarda, şirket içi rotasyonlar ve liderlik kararlarında kullanıldıktan sonra akademik dünya tarafından farkedilmiş ve Amerika’da bir çok üniversite tarafından da öğrencilerin, güçlü ve zayıf yönlerinin farkında olarak kendileri için doğru öğrenim alanlarını seçmeleri ve sonrasında doğru işlere yerleşebilmeleri için uygulamaya sokulmuştur.

Birkman metodunu kullanan öğrenciler, seçtikleri mesleklerde daha iyi performansa sahip oldukları ve akademik kurumların da bunun sayesinde öğrencilerine daha doğru kariyer olanakları sağladıkları tespit edilmiştir.

Örneğin UCLA ve Carolina Üniversitesi Moore Business School’da Birkman Method® kullanılmaya başladıktan sonra ise yerleştirme oranı % 45’ten % 88’e çıkmıştır. Sonrasında Colgate Üniversitesi gibi bazı kurumlar ise modeli müfredatlarına dahil etmiş ve liderlik derslerinin içine entegre etmiştir. UCLA ve Emory Üniversitesi ise kariyer merkezi kadrosunda bulundurduğu 15 kişilik profesyonel Birkman sertifikalı yorumlayıcı ile bugüne kadar 5,000 den fazla öğrenciye Birkman Metodu’nu uygulamıştır. Türkiye’de de İTÜ’de belli bir grup öğrenciye yapılan uygulamada ve değerlendirmelerde öğrenciler kendilerine daha iyi tanıyarak iş başvurularında önceliklerini daha net gördüklerini dile getirmişlerdir. İTÜ de ise yapılan bir projede öğrencilere verilen desteklerin sonucu takip edilmektedir.

Rakel Karaoğlan Coaching